Права, обов'язки, відповідальність опікуна та піклувальника повнолітньої недієздатної особи та особи, цивільна дієздатність якої обмежена

Дата: 11.03.2024 14:20
Кількість переглядів: 240

Фото без опису

Опікуни та піклувальники вчиняють правочини від імені та в інтересах підопічних.

     Опікун та піклувальник мають право:

1) вживати заходів щодо забезпечення, охорони та захисту особистих немайнових і майнових прав та інтересів підопічного;

2) одержувати та розпоряджатися доходами підопічного в його інтересах;

3) вимагати повернення підопічного від осіб, які тримають його без законної підстави;

4) здійснювати опіку/піклування над декількома підопічними.

     Опікун також має право:

1) бути законним представником свого підопічного;

2) укладати договори від імені та в інтересах підопічного відповідно до закону.

       Піклувальник також має право:

1) бути законним представником свого підопічного у передбачених законом випадках;

2) давати підопічному письмову згоду на вчинення правочинів щодо розпорядження його майном та інших правочинів, що виходять за межі дрібних побутових, а також на самостійне одержання свої доходів та розпорядження ними.

     Опікун та піклувальник зобов'язані:

1) сприяти підопічному у здійсненні ним своїх прав;

2) вживати заходів до реалізації повного потенціалу інтелектуальної, емоційної та фізичної самостійності підопічного;

3) вживати заходів до недопущення зловживань щодо підопічного з боку третіх осіб;

4) створювати підопічному необхідні побутові умови (зокрема забезпечувати продуктами харчування, м'яким та твердим інвентарем, гарячим харчуванням, транспортними послугами, засобами малої механізації), забезпечувати його наглядом, доглядом та лікуванням, раз на два роки забезпечувати проходження обов'язкового медичного огляду в установленому законодавством порядку;

5) у разі погіршення стану психічного здоров'я підопічного, що може становити або становить небезпеку для нього та/або оточуючих, - викликати швидку психіатричну допомогу або швидку медичну допомогу, лікаря-психіатра або лікаря-психіатра дільничного, а також у разі потреби - працівників органу внутрішніх справ із метою надання підопічному амбулаторної психіатричної допомоги чи його госпіталізації до психіатричного закладу для лікування в стаціонарних умовах;

6) щороку та у разі припинення здійснення опіки/піклування, а також на вимогу органу опіки та піклування подавати органу опіки та піклування звіт про свою діяльність, форма якого встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики з питань соціального захисту населення;

7) витребовувати майно підопічного від особи, яка незаконно заволоділа ним або є добросовісним набувачем;

8) вживати заходів щодо збереження майна підопічного;

9) виконувати інші обов'язки опікуна/піклувальника, установлені законом.

6. Опікун також зобов'язаний у разі видужання підопічного або поліпшення психічного стану підопічного, що зумовило поновлення здатності усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, негайно звернутися до суду за поновленням цивільної дієздатності підопічного або обмеженням цивільної дієздатності підопічного.

     Піклувальник також зобов'язаний:

1) сприяти підопічному у виконані ним своїх обов'язків;

2) у разі видужання підопічного або поліпшення психічного стану підопічного, що обумовило поновлення здатності усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, або припинення підопічним зловживання спиртними напоями, наркотичними засобами, психотропними речовинами, їх аналогами та прекурсорами, токсичними речовинами, азартними іграми негайно звернутися до суду за поновленням його цивільної дієздатності.

     Опікуну заборонено:

1) дарувати від імені підопічного, а також зобов'язувати себе від його імені порукою;

2) укладати договори з підопічним, крім передачі майна підопічному у власність за договором дарування або в безоплатне користування за договором позички. Ця заборона поширюється також на членів сім'ї та близьких родичів опікуна;

3) представляти підопічного під час укладання договорів або ведення судових справ між підопічним і членами сім'ї та близькими родичами опікуна.

     Піклувальнику заборонено укладати та давати згоду на укладення договорів між підопічним і членами своєї сім'ї та своїми близькими родичами, крім передачі майна підопічному у власність за договором дарування або в безоплатне користування за договором позички.

     Опікун не має права без дозволу органу опіки та піклування:

1) управляти нерухомим майном або майном, яке потребує постійного управління, власником якого є підопічний, або передавати це майно за договором в управління іншій особі;

2) укладати договори щодо цінного майна підопічного;

3) видавати письмові зобов'язання від імені підопічного;

4) відмовлятися від майнових прав підопічного;

5) здійснювати правочини за рахунок майна підопічного, якщо вони виходять за межі дрібних побутових, у тому числі укладати договори, що підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, і видавати письмові зобов'язання.

      Піклувальник не має права без дозволу органу опіки та піклування давати згоду на вчинення підопічним правочинів щодо відмови від його майнових прав, видання письмових зобов'язань від свого імені, укладення договорів, які підлягають нотаріальному посвідченню і (або) державній реєстрації, та інших договорів щодо цінного майна підопічного.

     Правові наслідки вчинення правочинів, передбачених частинами десятою та одинадцятою цієї статті, без дозволу органу опіки та піклування установлено Цивільним кодексом України.

      Витрати, пов'язані із здійсненням опіки та піклування над підопічними, здійснюються суб'єктами здійснення опіки та піклування за рахунок коштів підопічних.

      Опікуни та піклувальники несуть відповідальність за свої дії та бездіяльність у встановленому законом порядку.

     У разі припинення повноважень опікуна або піклувальника особа, яка здійснювала такі повноваження, не звільняється від відповідальності за шкоду, завдану неналежним виконанням чи невиконанням обов'язків опікуна або піклувальника щодо особи, над якою вона здійснювала опіку або піклування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних