Міжнародний день рідної мови.

Дата: 21.02.2024 09:44
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

 Протягом 21 лютого в світі відзначається Міжнародний день рідної мови, що був проголошений у листопаді 1999 року на генеральній конференції ЮНЕСКО. 

 Запровадження цього свята має свою, на жаль, дуже трагічну передісторію. 21 лютого 1952 року у Бангладеші (тоді – Східний Пакистан) влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Після проголошення незалежності Бангладеш у 1971 році цей день став Днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років. В 1999 році на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, за пропозицією Бангладеш, в пам'ять про ці події було запроваджено Міжнародний День рідної мови, день « підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності.

 В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню російської, інших мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови. 

 Мова – це історія народу, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції етносу. Сьогодні ж це ще один додатковий інструмент для української самоідентифікації та приналежності, метод якомога далі відсторонитись від окупантів.

Важливо пам'ятати:

«Мова зникає не тому, що її не вчать інші, а тому, що нею не говорять ті, хто її знає».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень