МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З НАСИЛЬСТВОМ ЩОДО ЖІНОК

Дата: 25.11.2023 10:00
Кількість переглядів: 71

 

Фото без опису

Сьогодні стартує Міжнародна акція «16 днів проти насильства”, яка триває з 25 листопада до 10 грудня. Її мета – розповісти суспільству про боротьбу з насильством, зокрема гендерно зумовленим, протидію торгівлі людьми та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

Перший день акції – 25 листопада, коли у світі відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

Дата вибрана не випадково. Саме цього дня восени 1960-го року під час політичних протестів у Домініканській Республіці, були жорстоко вбиті три сестри Мірабал – активні учасниці спротиву. Показова  кривава страта сестер за наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо мала світовий резонанс. У 1981 році активістки жіночих рухів вирішили вибрати дату їхньої загибелі як день протесту проти насильства щодо жінок. Офіційно його оголосила Генеральна Асамблея ООН у 1999 році.

Насильство щодо жінок і дівчаток є одним з найбільш поширених порушень прав людини в сучасному світі. Воно проявляється в фізичній, сексуальній та психологічній формах.

За даними ООН, кожна третя жінка у світі стикається з фізичним або сексуальним насильством. За результатами дослідження Українського центру соціальних реформ на замовлення UNFPA до повномасштабного вторгнення рф, в Україні від насильства страждали 1,1 млн жінок на рік. Під час війни ця цифра значно зросла!

Для боротьби з насильством в Україні прийняли ряд законів:

      • 15 листопада 2001 року в Україні прийняли Закон «Про попередження насильства в сім’ї»;
      • 7 листопада 2011 року від імені України була підписана Конвенція Ради Європи про попередження та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством;
      • 7 грудня 2017 року прийнято Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»;
      • 20 червня 2022 року прийнято Закон України “Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок i домашньому насильству та боротьбу із цими явищами”;
      • 28 жовтня 2020 року Уряд України прийняв рішення про затвердження Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 „Жінки, мир, безпекаˮ на період до 2025 року.

Важливо розуміти – про насильство не можна мовчати! Жертвам насильства потрібно звертатися за допомогою до поліції та психолога. Кривдник зобов’язаний понести покарання, а постраждала особа має право отримати необхідну допомогу.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень