Відповіді на основні запитання, які виникають у внутрішньо переміщених осіб

Дата: 15.11.2023 11:00
Кількість переглядів: 74

Фото без опису

  1. Коли мають прийти виплати ВПО?

У  Міністерстві соціальної політики України зазначили, що починаючи з 1 серпня 2023 року виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам здійснюються 15 та 28 числа кожного місяця.

  1.  Я подала заяву на отримання допомоги через мобільний застосунок «Дія» в червні місяці. Однак виплат досі не було. Що робити?

Зверніться до того органу соціального захисту населення, де ви реєструвалися як ВПО на момент подання заяви про допомогу на проживання.

  1.  Зареєструвались як ВПО і маємо знову переїхати. Чи потрібно нам кудись звертатися?

У разі зміни місця проживання/перебування необхідно звернутися за видачею нової довідки. Зробити це можна через:

  • орган соціального захисту населення;
  • уповноважену особу виконавчого органу місцевої ради;
  • мобільний застосунок/портал «Дія» (послуга доопрацьовується).

Звернутись необхідно протягом 10 календарних днів після переїзду. Повторно подавати заяву та інші документи не потрібно.

Обов’язково! При собі потрібно мати документ, що посвідчує особу. Раніше видана довідка буде вилучена. Постанова КМУ No509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб».

  1. Звернулись за отриманням допомоги на проживання, проте виплати не нараховуються. Що робити?

Існують різні причини затримок виплат внутрішньо переміщеним особам. Урядовці запевняють, що всі кошти, які мали отримати ВПО, будуть перераховані у повному обсязі.  Але, радимо звернутися до органу соціального захисту населення (де ви обліковані).

  1. Кому з ВПО припинять виплати у 2023 році?
    З 1 вересня 2023 року виплату буде припинено тим ВПО, які від моменту ухвалення даної Постанови: Придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менш як 5 років), крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни
  2.  Я перемістилась  з громади, яка нещодавно була включена до переліку громад ТОТ, де ведуться бойові дії, або які перебувають в окупації чи оточенні. Чи маю я право оформитись як внутрішньо переміщена особа та отримувати виплати?

Так. Для цього вам необхідно подати заяву про надання допомоги на проживання через:

  • орган соціального захисту населення;
  • уповноважену особу виконавчого органу місцевої ради;
  • мобільний застосунок/портал «Дія» (послуга доопрацьовується).

Якщо ви не отримували довідку внутрішньо переміщеної особи, одночасно подайте заяву про взяття на облік ВПО. Допомога буде надаватись із наступного місяця після включення громади до переліку.

  1. Якщо дитина виїхала з окупованої території без супроводу батьків. Як вона може оформити довідку ВПО та допомогу на проживання?

Дитина віком від 14 років може подати документи на отримання довідки та виплати самостійно. Також, звернутись за отриманням довідки та допомоги від імені малолітньої дитини може:

 - особа, яка перебуває у родинних, сімейних відносинах . Потрібно  надати документи, яеі підвердять наявність  сімейних, родинних зв’язків, яке видає служба у справах дітей за місцем звернення.

- особа, яку батьки або інші законні представники уповноважили супроводжувати дитину. Необхідно надати письмову заяву одного із законних представників, завірену органом опіки та піклування.

- особа, до сім’ї якої тимчасово влаштовано дитину, яка залишилися без батьківського піклування. Необхідно надати копію наказу служби у справах дітей про тимчасове влаштування.

- орган опіки і піклування за місцем перебування дитини.

Постанова КМУ No509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб», Постанова КМУ No332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам».

  1. Як дізнатися чи будуть виплати ВПО?

Щоб дізнатися про нарахування цих соціальних виплат, варто зателефонувати за номером 0 800 503 753. Перевірити, чи нараховано вам виплати для внутрішньо переміщених осіб, можна самостійно через онлайн-банк, у якому ви оформлювали картку.

 

  1. Хто не отримає ВПО?

 

          Виплати не отримають і ті переселенці, які придбали іноземну валюту, а також банківських металів на загальну суму більше 100 тис. грн, а також ті, хто має у власності житло, що розташоване на інших територіях ніж тих, де ведуться активні бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 кв.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень