Вакцинація від кору, краснухи, паротиту

Дата: 12.09.2023 09:01
Кількість переглядів: 88

Фото без опису

Вакцинація проти кору - паротиту - краснухи (КПК) - захищає організм дитини від цих трьох, на перший погляд, не смертельних, але дуже підступних захворювань.

Кір є високоінфекційною хворобоюКількість сприйнятливих осіб, які захворіють після контакту із вірусом, перевищує 80%. Основними симптомами є характерні плями, що з'являються спочатку на слизовій оболонці рота, після чого поширюються по всьому тілу. Основна небезпека кору полягає у тому, що передається це захворювання дуже швидко: для інфікування не потрібен навіть безпосередній контакт із носієм. Досить, наприклад, побувати у кімнаті, з якої нещодавно вийшла хвора людина. Крім того, приблизно у третини тих, хто хворіє на кір, спостерігаються різноманітні ускладненняпочинаючи від пневмонії і закінчуючи міокардитом та енцефалітом (запаленням головного мозку)

Коровий енцефаліт трапляється рідко, проте якщо він розвивається, то пов’язаний з високим рівнем смертності (приблизно  у 15 % випадків призводить до смерті); у 25 % пацієнтів, що вижили, залишаються невиліковні вади.  Особливо складно протікає захворювання у маленьких дітей.

У Середні віки кір часто називали «дитячою чумою». Більш того, він дуже небезпечний для вагітних жінок: у цьому випадку зараження загрожує викиднями і серйозними порушеннями у плода.

Краснуха – це системна вірусна інфекція. Типова дитяча хвороба, що спостерігається у дітей віком  від 5 до 14 років. Перебіг краснухи трохи нагадує кір або ГРЗ: підвищення температури, червона висипка по всьому тілу,  збільшення потиличних лімфовузлівУ дітей краснуха може бути взагалі не помічена через легкі, непостійні симптоми. У підлітків та дорослих це захворювання може спричинити тяжкі ускладнення: артропатію, розлади з боку ЦНС та синдром вродженої краснухи (СВК). СВК  призводить до викиднів, мертвонародженості або множинних вроджених вад плода. Найбільший ризик краснуха представляє для дорослих людей і вагітних жінок, у яких немає імунітету до захворювання.

Епідемічний паротит – висококонтагіозна генералізована вірусна інфекція, що характеризується болісним опуханням однієї або двох привушних залоз. Епідемічний паротит у народі більш відомий під назвою свинка, так як через ураження слинних залоз хворий має дуже специфічний вигляд. У даний час від епідемічного паротиту найчастіше страждають не діти, а підлітки та дорослі люди. У старшій віковій групі його прояви та наслідки можуть бути значно тяжчими і навіть летальними. До ускладнень епідемічного паротиту належать орхіт, мастит, менінгіт, енцефаліт та артропатія.   

Паротит небезпечний не своїм перебігом, а ускладненнями: запалення статевих залоз (яєчників або яєчок, у залежності від статі дитини) може у майбутньому стати причиною безпліддя.

Нажаль, противірусної терапії проти цих захворювань сьогодні не існує, тому захистом від можливих ускладнень під час таких захворювань є лише вакцинація, тобто щеплення від кору, краснухи, паротиту (КПК).

Вакцинація КПК

Вакцинація КПК передбачає введення  багатокомпонентної вакцини, що захищає організм від вірусів трьох інфекційних захворювань - кору, епідемічного паротиту та краснухи.

  1. Вакцина проти кору-паротиту-краснухи(КПК) -  містить атинойовані (тобто ослаблені віруси кору, паротиту та краснухи,) які втратили здатність до реплікації.
  2. Вакцина проти кору-паротиту-краснухи(КПК)стимулює формування імунної відповіді, яка захищає від інфекції в майбутньому та забезпечує пожиттєвий імунітет за допомогою двох доз вакцини.
  3. Вакцина проти кору-паротиту-краснухи(КПК) - забезпечує високий рівень індивідуального захисту для усіх.  Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень