Діти, які тікають від війни в Україні, наражаються на підвищений ризик торгівлі людьми та експлуатації – ЮНІСЕФ

Дата: 28.07.2023 08:48
Кількість переглядів: 72

Діти, які тікають від війни в Україні, наражаються на підвищений ризик торгівлі людьми та експлуатації, попередив сьогодні ЮНІСЕФ. Торговці людьми часто прагнуть скористатися хаосом, що виникає в результаті великомасштабних переміщень населення. Оскільки з 24 лютого понад 1,5 мільйона дітей виїхали з України як біженці, а також численні діти стали вимушеними переселенцями через насильство всередині країни, загроза, з якою вони стикаються, є реальною, і вона зростає.

Згідно з нещодавнім аналізом, який провели ЮНІСЕФ та Координаційна група агентств ООН із протидії торгівлі людьми (ICAT), 28 відсотків виявлених жертв торгівлі людьми у всьому світі становлять діти. Щодо України експерти ЮНІСЕФ із захисту дітей вважають, що діти, ймовірно, становитимуть ще більшу частку потенційних жертв торгівлі людьми, враховуючи, що вони представляють понад половину всіх біженців, які покинули країну станом на сьогодні.

«Війна в Україні спричиняє масові переміщення населення та потоки біженців – умови, які можуть призвести до значного сплеску торгівлі людьми, – зазначила Афшан Хан, Регіональна директорка ЮНІСЕФ у країнах Європи та Центральної Азії. – Діти, які змушені були залишити свої домівки, особливо беззахисні через розділення родин перед небезпекою торгівлі людьми та експлуатації. Необхідно, щоб уряди країн регіону зробили крок вперед та вжили заходів щодо забезпечення їхньої безпеки».

Понад 500 дітей без супроводу виявлено під час перетину кордону з України до Румунії з 24 лютого по 17 березня. Справжня кількість дітей, які покинули Україну без супроводу чи окремо від своїх опікунів, ймовірно, набагато вища. Діти без опікунів – це особливо вразлива група для трафікінгу та експлуатації.

«Діти, які втікають від війни в Україні, потребують особливого нагляду через свою вразливість, коли вони перетинають кордони, - говорить пані Хан. – Нам треба докласти максимум зусиль, щоб посилити процеси моніторингу на пунктах перетину біженців».

Для надання допомоги дітям та сім’ям, які прямують із України до Молдови, Польщі, Румунії та Білорусі, ЮНІСЕФ та  Агентством ООН у справах біженців, урядами та неурядовими організаціями створили «Блакитні точки» – безпечні простори для дітей та жінок. «Блакитні токи» надають ключову інформацію родинам, допомагають ідентифікувати дітей без супроводу чи розділених із батьками і забезпечити їхній базовий захист.

ЮНІСЕФ закликає уряди сусідніх країн та країн Євросоюзу посилити перевірку для захисту дітей на прикордонних переходах, особливо на кордоні з Україною, щоб більш ефективно ідентифікувати дітей, які належать до групи ризику. Крім того, ЮНІСЕФ закликає уряди покращити транскордонну співпрацю та обмін інформацією між органами прикордонного контролю, правоохоронними органами та органами захисту дітей, а також прискорити процедури пошуку та возз’єднання сімей для дітей, позбавлених батьківського піклування.

Додатковий моніторинг для виявлення ризиків у сфері захисту прав дитини має впроваджуватися у пунктах проживання, великих залізничних станціях та інших локаціях, де збираються чи подорожують біженці. Також критично важливо для національних та міжнародних правоохоронних органів моніторити рух дітей та жінок, щоб активно попереджувати ризики, які можуть мати ці групи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень