ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МАЙНОВИХ ПРАВ ПОВНОЛІТНІХ НЕДІЄЗДАТНИХ ОСІБ ТА ОСІБ, ЦИВІЛЬНА ДІЄЗДАТНІСТЬ ЯКИХ ОБМЕЖЕНА

Дата: 05.06.2024 15:40
Кількість переглядів: 40

Фото без описуФото без опису

     Повнолітні недієздатні особи та особи, цивільна дієздатність яких обмежена, мають право власності на майно, зокрема на житло, на підставах, передбачених законом.

    Суб'єкти здійснення опіки та піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, цивільна дієздатність яких обмежена, у разі набуття повноважень на здійснення опіки та піклування над такими особами не набувають права власності на майно підопічних і не мають права користуватися їх майном та розпоряджатися ним у своїх інтересах, крім випадків, передбачених законом.

    Повнолітні недієздатні особи та особи, цивільна дієздатність яких обмежена, не мають права власності на майно своїх опікунів та піклувальників, крім випадків, передбачених законом.

    Органи опіки та піклування зобов'язані вживати в межах своїх повноважень заходів щодо забезпечення, охорони та захисту майнових прав повнолітніх недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, а опікуни і піклувальники - щодо відповідних прав своїх підопічних, в інтересах підопічних та з урахуванням їх бажання.

   Органи опіки та піклування, опікуни та піклувальники повинні вживати всіх необхідних заходів для забезпечення збереження майна підопічних, не допускати зменшення його вартості та сприяти отриманню доходів із цього майна, а також запобігати можливому його пошкодженню, знищенню чи розкраданню. Доходи від майна підопічних є їх власністю та можуть перераховуватися на їх поточні рахунки в установах банку або бути використані в інтересах підопічних суб'єктами здійснення над ними опіки та піклування з дозволу органу опіки та піклування.

    У разі поміщення повнолітньої недієздатної особи або особи, цивільна дієздатність якої обмежена, до спеціального закладу та здійснення над нею опіки або піклування таким закладом, за нею зберігається право на житло, що належить їй на праві власності або користування.

     Орган опіки та піклування за місцезнаходженням майна повнолітньої недієздатної особи або особи, цивільна дієздатність якої обмежена, опіку або піклування над якою здійснює спеціальний заклад, несе відповідальність за збереження такого майна та повернення його зазначеній особі після завершення перебування її у спеціальному закладі.

    Нерухоме майно та майно, яке потребує постійного управління, що належить повнолітній недієздатній особі або особі, цивільна дієздатність якої обмежена, підлягає відчуженню у випадках, встановлених законом. Таке відчуження здійснюється після надання попереднього дозволу органом опіки та піклування.

Опіка над майном повнолітніх недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена

   Орган опіки та піклування за місцезнаходженням нерухомого майна та майна, яке потребує постійного управління, повнолітніх недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, може прийняти рішення про встановлення опіки над таким майном та призначення особи, яка її здійснюватиме, у разі, коли опіку або піклування над власником такого майна здійснює орган опіки та піклування або спеціальний заклад, а таке майно розташоване в іншій місцевості.

     Орган опіки та піклування, на обліку в якому перебуває повнолітня недієздатна особа або особа, цивільна дієздатність якої обмежена, опіку або піклування над якою здійснює такий орган або спеціальний заклад, зобов'язаний повідомити про нерухоме майно та майно, яке потребує постійного управління, повнолітньої недієздатної особи або особи, цивільна дієздатність якої обмежена, органу опіки та піклування за його місцезнаходженням для подальшого вирішення питання встановлення опіки над зазначеним майном.

    Опіка над майном здійснюється з урахуванням вимог частин першої, другої, четвертої та п'ятої статті 30 цього Закону.

      Орган опіки та піклування за місцезнаходженням майна, над яким встановлено опіку, веде облік такого майна у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Контроль за здійсненням опіки над майном повнолітньої недієздатної особи або особи, цивільна дієздатність якої обмежена, здійснює орган опіки та піклування, який встановив таку опіку.

     У разі порушення особою, яка здійснює опіку над майном повнолітньої недієздатної особи або особи, цивільна дієздатність якої обмежена, встановлених законом вимог чи у разі неможливості подальшого виконання нею відповідних обов'язків орган опіки та піклування, який призначив зазначену особу для здійснення опіки над таким майном, приймає рішення про звільнення її від виконання відповідних повноважень.

     У разі відсутності іншої особи для призначення її для здійснення опіки над майном повнолітньої недієздатної особи або особи, цивільна дієздатність якої обмежена, опіку над таким майном здійснює орган опіки та піклування за місцезнаходженням зазначеного майна.

     Особа може здійснювати опіку над майном декількох повнолітніх недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена.

    Опіка над майном повнолітньої недієздатної особи або особи, цивільна дієздатність якої обмежена, припиняється за рішенням органу опіки та піклування за місцезнаходженням такого майна:

1) у разі припинення опіки або піклування над повнолітньою недієздатною особою або особою, цивільна дієздатність якої обмежена, - з дати припинення опіки або піклування;

2) у разі призначення опікуна або піклувальника повнолітній недієздатній особі або особі, цивільна дієздатність якої обмежена, - з дати набрання чинності рішенням суду про призначення опікуна або піклувальника;

3) за заявою органу опіки та піклування, на обліку в якому перебуває повнолітня недієздатна особа або особа, цивільна дієздатність якої обмежена, - з дати прийняття органом опіки та піклування за місцезнаходженням такого майна рішення про припинення опіки над цим майном.

    У випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини дев'ятої цієї статті, орган опіки та піклування, на обліку в якому перебуває повнолітня недієздатна особа або особа, цивільна дієздатність якої обмежена, над майном якої установлено опіку, протягом трьох днів інформує про це орган опіки та піклування за місцезнаходженням такого майна для прийняття рішення про припинення опіки над цим майном.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень