«Граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи»

Дата: 06.02.2024 15:06
Кількість переглядів: 54

Фото без опису

На виконання Наказу Головного управління ДПС в Одеській області від 05.01.2024 року № 5 «Про проведення кампанії декларування громадян доходів, отриманих у 2023 році», з метою створення сприятливих умов для платників податків, виконання норм Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI, із змінами та доповненнями (далі - Кодекс), щодо забезпечення якісного проведення у 2024 році деклараційної кампанії, дотримання платниками податків вимог Кодексу, згідно з якими окремі категорії громадян зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи (далі - Декларація), визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору, та/або мають право подати Декларації для отримання податкової знижки, повідомляємо наступне.

З 01 січня 2024 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році. Кодексом передбачено, що Декларацію подають:

  • фізичні особи - підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність — до 01 травня року, наступного за звітним;
  • громадяни, у яких виникає обов’язок щодо подання податкової декларації - до 01 травня року, наступного за звітним;

До уваги! Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ст. 49 Кодексу).

Важливо! За умови якщо у платника податку відсутні підтверджуючі документи щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлені згідно зі ст. 13 Кодексу, то відповідно до п. п. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Кодексу такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.

  • фізичні особи - підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування), у разі припинення підприємницької діяльності - протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням. У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;
  • резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, - не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.
  • фізичні особи, у яких є право на податкову знижку, - до 31 грудня (включно) наступного за звітним податкового року.

За результатами 2023 року платники податків - фізичні особи подають податкову декларацію за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.

Нова форма декларації передбачає відокремлення податкових зобов'язань по податку на доходи фізичних осіб (далі - податок) при визначенні мінімального податкового зобов’язання (далі - МПЗ) фізичними особами - підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. Водночас звертаємо увагу, що сплата податку при визначенні МПЗ фізичними особами - підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) здійснюється за кодом бюджетної класифікації "11010500 - податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування".

Крім того, змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв'язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України (далі - Кодекс), крім витрат, зазначених у підпункті 166.3.10 пункту 166.3 статті 166 розділу IV Кодексу (додаток ФЗ до декларації).

Зокрема, викладено у новій редакції:

  • додаток КІК "Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначених з частини прибутку контрольованої іноземної компанії" (нова назва додатка - "Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та/або військового збору, визначених із частини прибутку контрольованої іноземної компанії");
  • додаток ФЗ "Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв'язку з використанням права на податкову знижку";
  • додаток Ф4 "Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна" (нова назва додатка - "Розрахунок подільного об'єкта незавершеного будівництва та від відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об'єкта незавершеного будівництва / майбутнього об'єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця та/або від продажу (обміну) об'єктів рухомого майна").

Згідно пп. 49.3 ст. 49 ПКУ податкова декларація подається за вибором
платника податків, в один із Таких способів:

  • Особисто платником або уповноваженою на це особою;
  • Поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення;
  • Засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» (електронна форма).
  • Також платники податків можуть подати декларацію про майновий стан і доходи он-лайн, скориставшись сервісом «Електронний кабінет», або через мобільний за стосунок «Моя податкова» (застосунок можна завантажити нателефон як на платформі Android, так і iOS).

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень