До уваги платників податків – фізичних осіб!

Дата: 17.04.2023 14:42
Кількість переглядів: 262

Фото без опису

ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ ДАЧНЕНСЬКОЇ ОТГ!

Відділ доходів та бюджетного планування Фінансового управління Дачненської сільської ради нагадує, що статтею 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до норм якого декларацію про майновий стан і доходи (далі - декларація) зобов’язані подавати і одноосібники, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції (підпункт 165.1.24 пункту 165.1 статті 165 ПКУ).

Певну частину доходів фізичних осіб складають доходи у вигляді заробітної плати. З таких доходів, як і з багатьох інших видів доходів, податок утримується і сплачується податковими агентами, як правило, роботодавцями. 

Податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб – це юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції, які зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі. 

Однак в деяких випадках фізичним особам необхідно самостійно обчислити суму податку (збору) шляхом подання до податкового органу податкової декларації, в якій розраховується сума податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) та військовий збір, що підлягає сплаті до бюджету. 

Які доходи треба обов'язково декларувати?

У ПКУ прописано, які саме доходи треба обов’язково декларувати: 

  • доходи, з яких під час нарахування податок на доходи фізичних осіб (далі - ПДФО) не утримувався;
  • доходи від особи, яка не є податковим агентом* (зокрема, від здачі в оренду майна, продажу майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);
  • спадок чи подарунок від людини, яка не є найближчим родичем;
  • доходи від продажу інвестиційних активів;
  • іноземні доходи;
  • додаткове благо, зокрема, пробачений (анульований) борг чи кредит, якщо його сума не перевищує 25% мінімальної річної зарплати на початок звітного року (зараз це 20 100 грн).

*Податковим агентом можуть бути роботодавець, банк, недержавні пенсійні фонди, страхові компанії. Тож, оскільки вони вже утримали податки з доходів громадян та сплатили їх, подавати декларацію не потрібно.

Звертаємо вашу увагу, що мешканець сільської місцевості (власник земельного наділу (паю, частки) сільськогосподарського призначення, площею понад 2 га, який не є членом сільськогосподарського підприємства та не уклав договору надання в оренду такого паю відповідно до чинного законодавства з орендарем – сільськогосподарським підприємством платником податку спрощеної системи оподаткування ІІІ та ІV групи, являється одноосібником.

Крім того, при отриманні у 2023 році доходів від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою), орендодавець (громадянин – одноосібник) визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у декларації та сплачує податок з таких доходів за своєю податковою адресою.

Міністерством фінансів внесено зміни до форми податкової декларації та інструкції щодо її заповнення. Зміни почали діяти з 1 січня 2023 року. 

Так, запровадили нові додатки до декларації:

  • Додаток Ф4 – розрахунок податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу майна;
  • Додаток МПЗ – розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за звітний рік. Розраховується ФОПами (крім тих, хто перебуває на спрощеній системі оподаткування) – власниками, орендарями чи іншими користувачами земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Ще одне важливе нововведення стосується тих українців, які під час війни отримували міжнародну грошову допомогу, а також скористався правом захисту в інших країнах світу. У цьому році такі громадяни теж мають подати податкову декларацію за 2022 рік.

Такі виплати треба декларувати як іноземні доходи, але ПДФО та військовий збір сплачувати не треба. Тобто, у декларації зазначається лише сам факт отримання грошей. 

Нагадуємо, громадяни, які відповідно до норм розділу IV ПКУ зобов’язані подавати декларацію, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність мають право подати декларацію за 2022 рік до 01 травня 2023 року.

Якщо ж декларацію не подати або прострочити термін, доведеться сплатити штраф – 340 грн. За повторне порушення штраф збільшується до 1 020 грн.

Доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання платники зобов’язані до 01 серпня року, що настає за звітним.

Звертаємо увагу, що  у 2023 році українцям треба подавати е-декларації вже за оновленими правилами, зокрема, зважаючи на те, що податкова значно розширила коло декларантів. 

            З метою створення комфортних умов для платників податків – фізичних осіб та спрощення процедури подання декларації про майновий стан і доходи, ДПС впроваджено сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» у приватній частині Електронного кабінету (посилання: https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/prikladi-zapovnennya-podatkovoi-deklaratsii). 

За інформацією та роз’ясненнями (за необхідності) пропонуємо звертатись за телефоном: 096 834 57 69.

17.04.2023


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень