Пошук

Міжнародний день боротьби з корупцією

Дата: 09.12.2022 08:35
Кількість переглядів: 208

Міжнародний день боротьби з корупцією відзначається щорічно з ініціативи ООН 9 грудня. Цього дня в 2003 році в мексиканському місті Меріда на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, прийнята Генеральною асамблеєю 1 листопада 2003 року. Документ зобов’язує держави, які підписали його, оголосити карним злочином хабарі, розкрадання бюджетних коштів і відмивання корупційних доходів. Спеціальний представник генерального секретаря ООН Ханс Кореллі, оголосивши про рішення заснувати Міжнародний день боротьби з корупцією, закликав представників більш ніж 100 країн, які зібралися на конференцію, підписати Конвенцію. Вона має стати важливим інструментом міжнародного права для протидії корупції, «що завдає шкоди розвитку країн і що представляє загрозу демократії і режиму правової держави». Розв’язання проблеми корупції є одним із пріоритетів для українського суспільства на сьогоднішньому етапі розвитку держави. Світовий банк пропонує такі 10 засобів для боротьби з корупцією:

1. Корупція полягає не лише в хабарництві: люди, особливо бідні, страждають, коли марнуються ресурси. Ось чому так важливо розуміти різні типи корупції для розробки адекватних відповідей.

2. Сила народу: створити шляхи, які дадуть громадянам відповідні інструменти для залучення та участі в урядуванні - визначити пріоритети, проблеми та знайти рішення.

3. Зменшити бюрократизацію процесів: об'єднати офіційні та неформальні процеси, щоб змінити поведінку та стежити за прогресом. 4.Використовувати новітні технології для побудови динамічних і постійних обмінів між ключовими зацікавленими сторонами: урядом, громадянами, бізнесом, групами громадянського суспільства, засобами масової інформації, академічними колами тощо.

5. Постійно удосконалювати систему надання державних послуг, де необхідно поєднувати старі і нові моделі.

6. Підтримувати і координувати антикорупційні заходи з ринковими та соціальними силами.

7. Санкції мають значення: покарання за корупцію є найважливішою складовою будь-яких ефективних антикорупційних ініціатив.

8. Підтримувати громадян у протидії корупції на місцевому, національному, міжнародному та глобальному рівнях - відповідно до масштабів.

9. Залучати міжнародну допомогу, визначити шляхи використання міжнародних ресурсів для підтримки антикорупційної боротьби.

10. Втілення будь-якої стратегії повинно постійно контролюватися та оцінюватися, щоб переконатися, що вона відповідає актуальній ситуації. «Часто боротьбу з корупцією ми розуміємо, як щось глобальне, однак є й інший вимір – кожен із нас може протистояти цьому негативному явищу: бути доброчесним і виконувати свою роботу, дотримуючись законодавства, не брати і не пропонувати хабарі, повідомляти про відомі факти хабарництва», - зауважує завідувач сектору з питань запобігання і виявлення корупції Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Мар’яна Миглей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень