Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;

Дата: 06.12.2022 12:47
Кількість переглядів: 166

В Україні триває Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою і проводиться з 25 листопада по 10 грудня.

6 грудня – День вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі. Саме після трагічних подій цього дня, чоловіки Канади в 1991 році започаткували Білу Стрічку як символ активізму проти насильства над жінками та дітьми.

У цей день у 1989 році в передостанній день занять перед різдвяними канікулами Марк Лепін прибув до будівлі École Polytechnique, інженерної школи при Монреальському університеті, озброєний гвинтівкою Ruger Mini-14 і мисливським ножем. Він придбав пістолет менш ніж за місяць до того, 21 листопада, у магазині Checkmate Sports у Монреалі. Він сказав клерку, що збирається використовувати його для полювання на дрібну дичину. За кілька тижнів до 6 грудня він був у будівлі École Polytechnique принаймні сім разів.

Зловмисник спочатку деякий час сидів у кабінеті реєстратора на другому поверсі, де було помічено, що він нишпорив у поліетиленовому пакеті.  Він ні з ким не розмовляв, навіть коли співробітниця запитала, чи може вона йому допомогти.

Потім він вийшов з офісу і його бачили в інших частинах будівлі перед тим, як приблизно о 17:10 увійти в клас машинобудування на другому поверсі, де навчалося близько шістдесяти студентів.

Підійшовши до студента, який проводив презентацію, він попросив усіх припинити все та наказав жінкам і чоловікам розійтися в протилежні сторони класу. Спочатку ніхто не поворухнувся, вважаючи, що це жарт, поки він не вистрілив у стелю. Потім Лепін відокремив дев’ятьох жінок від приблизно п’ятдесяти чоловіків і наказав чоловікам піти.

Він запитав жінок, чи знають вони, чому вони там; замість відповіді студент запитав, хто він. Він відповів, що бореться з фемінізмом.  Одна зі студенток, Наталі Провост, сказала, що вони жінки, які вивчають інженерні науки, а не феміністки, які борються проти чоловіків.

Він відповів, відкривши вогонь по студентах зліва направо, убивши шістьох — Елен Колган, Наталі Крото, Барбару Дайно, Анн-Марі Лемей, Соню Пеллетьє та Анні Сен-Арно — і поранивши ще трьох, у тому числі ректора.

Нападник пішов у коридор другого поверху й поранив трьох студентів, перш ніж увійти в іншу кімнату, де двічі намагався застрелити студентку.  Він повернувся до кімнати, з якої щойно вийшов, але студенти замкнули двері; він не зміг відімкнути двері трьома пострілами.  Рухаючись по коридору, він стріляв в інших, поранивши одного, перш ніж рухатися до офісу фінансових послуг, де він вистрелив і вбив Маріз Лаганьєр через вікно дверей, які вона щойно зачинила.

Далі зловмисник спустився до буфету на першому поверсі, де зібралося близько 100 осіб.  Він застрелив студентку медсестри Барбару Марію Ключнік біля кухні й поранив іншу студентку, і натовп розбігся. Увійшовши до незамкненого складу в кінці кафетерію, озброєний чоловік застрелив Анн-Марі Едвард і Женев’єв Бержерон, які там ховалися. Він сказав студентові та студентці вийти з-під столу;  вони підкорилися і не були розстріляні.

Потім стрілець піднявся ескалатором на третій поверх, де вистрілив і поранив одну дівчину та двох студентів у коридорі.  Він увійшов в інший клас і сказав чоловікам «вийти геть», вистріливши та поранивши Маріз Леклер, яка стояла в передній частині класу, виголошуючи презентацію. Він стріляв по студентах у першому ряду, а потім убив Мод Хав’єрнік і Мішель Рішар, які намагалися втекти з кімнати, тоді як інші студенти пірнули під їхні парти.  Вбивця рушив до кількох студенток, поранивши трьох їх і вбив Енні Туркотт. Далі він рушив у передню частину класу, стріляючи на всі боки. У цей момент поранений Леклер попросив допомоги; стрілець дістав свій мисливський ніж і вдарив її тричі, убивши її.  Він зняв кепку, одягнув пальто навколо гвинтівки, вигукнув: «О, чорт», а потім убив себе пострілом у голову через 20 хвилин після початку атаки. Близько 60 невистріляних патронів залишилося в ящиках, які він носив із собою.

Після брифінгу для репортерів на вулиці, директор поліції Монреаля зі зв’язків з громадськістю П’єр Леклер увійшов до будівлі та знайшов тіло своєї доньки Маріз із ножем. Уряди Квебеку та Монреаля оголосили триденну жалобу.

Лепін був сином франко-канадської матері та алжирського батька.  Його батько зазнав фізичного насильства, був продавцем інвестиційних фондів та не вважав жінок рівними чоловікам. Він фізично та словесно ображав свою дружину та сина. Коли Гамілю було сім років, його батьки розлучилися; незабаром після цього його батько припинив спілкування зі своїми дітьми.  Його мати повернулася працювати медсестрою, щоб утримувати сім’ю, і через її графік діти жили в інших сім’ях протягом тижня. У 14 років Гаміль змінив своє ім’я на «Марк Лепін», пославшись на свою ненависть до батька як причину взяття прізвища матері. Лепін намагався приєднатися до канадської армії взимку 1980–1981 років, але, згідно з його передсмертним листом, йому було відмовлено, оскільки він був «антисоціальним».  Коротка біографія стрільця, яку поліція оприлюднила наступного дня після вбивства, описує його як розумного, але неспокійного.  Йому не подобалися феміністки, кар’єристки та жінки в традиційно чоловічих професіях, таких як поліцейські.

У 1982 році він розпочав доуніверситетську програму CEGEP (коледжу) з чистих наук, але після першого курсу перейшов на трирічну професійну програму з електронних технологій.  Він покинув цю програму в останньому семестрі без пояснення причин.  Лепін подав документи до Політехнічної школи в 1986 і 1989 роках, але не мав двох курсів CEGEP, необхідних для вступу.  Одну з них він завершив взимку 1989 року. Його передсмертна записка стверджувала про політичні мотиви та звинувачувала феміністок у зруйнуванні його життя.

Лист про самогубство

 У день різанини Лепін написав три листи: два були надіслані друзям, а один був знайдений у внутрішній кишені його куртки. Деякі подробиці передсмертного листа були розкриті поліцією через кілька днів після трагедії, але повний текст не був розголошений. ЗМІ порушили невдалу справу про доступ до інформації, щоб змусити поліцію оприлюднити передсмертний лист. Через рік після нападів тристорінкова заява потрапила до журналістки та феміністки Франсін Пеллетьє.  Він містив список з дев’ятнадцяти жінок Квебеку, яких стрілець, очевидно, хотів убити, оскільки вважав їх феміністками. Список включав саму Пеллетьє, а також лідера профспілки, політика, телеведучого та шістьох поліцейських, які привернули увагу вбивці, оскільки вони були в одній волейбольній команді. Лист (без списку жінок) згодом був опублікований у газеті La Presse. Він окреслив причини нападу, включаючи свій гнів на феміністок за те, що вони прагнуть соціальних змін, які «зберігають переваги бути жінками […], намагаючись захопити переваги чоловіків».

 Різанина глибоко вразила канадців.  Представники уряду та кримінальної юстиції побоювалися, що широке публічне обговорення різанини завдасть болю родинам і призведе до антифеміністського насильства.  У результаті публічне розслідування не проводилося, а передсмертний лист Лепіне не було оприлюднено.  Крім того, хоча поліцейське розслідування щодо злочинця та вбивств було проведено, отриманий звіт не був оприлюднений  ЗМІ, науковці, жіночі організації та члени сімей жертв протестували проти відсутності публічного розслідування та недостатньої кількості оприлюдненої інформації.

Стать жертв, а також його усні заяви під час різанини та в передсмертній записці призвели до того, що подія розглядається як антифеміністський напад і як приклад ширшої проблеми насильства щодо жінок.

 Як передбачав стрілець у своєму передсмертному листі, дехто вважав подію ізольованим вчинком божевільного. Під час поліцейського розслідування психіатр опитав родину та друзів нападника, а також вивчив його твори. Він зазначив, що злочинець визначив суїцид як свою основну мотивацію, і що він обрав конкретний спосіб самогубства, а саме вбивство себе після вбивства інших, що вважається ознакою серйозного розладу особистості.  Інші психіатри наголошували на травматичних подіях його дитинства, припускаючи, що удари, які він отримав, могли спричинити пошкодження мозку, або що він був психотичним, оскільки він втратив зв’язок з реальністю, коли намагався стерти спогади про жорстокого (але майже відсутнього) батька.  Інша теорія полягала в тому, що дитячий досвід жорстокого поводження стрілка змусив його відчути себе жертвою, оскільки він зіткнувся з втратами та відмовою в подальшому житті. Його мати задавалася питанням, чи міг її син страждати від розладу прихильності через жорстоке поводження та почуття покинутості, які він зазнав у дитинстві.

 Проте з тих пір напад був широко визнаний громадськістю, урядами та засобами масової інформації як женоненависницький напад на жінок і фемінізм.  Вчені вважають, що дії збройного чоловіка є результатом поширеної в суспільстві женоненависництва, зокрема терпимого ставлення до насильства щодо жінок. Особи, близькі до різанини, також прокоментували: мати Лепін цікавилася, чи напад не був спрямований на неї, оскільки дехто вважав би її феміністкою, оскільки вона була самотньою матір’ю, яка працювала.  Уціліла Наталі Провост, яка під час і після нападу заперечувала те, що є феміністкою, згодом присвоїла собі цей «красивий титул» і висловила свою думку, що різанина була явно антифеміністичним актом (https://bit.ly/3urhkmh).

Масове вбивство підштовхнуло канадський жіночий рух, який одразу побачив у ньому символ насильства над жінками.  «Смерть цих молодих жінок не буде марною, ми обіцяли», – нагадала канадська феміністка Джуді Ребік (https://bit.ly/3B7MLpA).

У Квебеку члени сімей жертв створили фонд для підтримки організацій, які борються з насильством, особливо насильством щодо жінок. Постраждалі та їхні родичі продовжують говорити про цю подію. Дослідники посилили дослідження насильства в сім’ї та насильства щодо жінок. 6 грудня 1995 року уряд Квебеку прийняв «Політику щодо втручання в насильство в сім’ї» з метою виявлення, запобігання та припинення домашнього насильства.

З 1991 року річницю різанини оголошено Національним днем пам’яті та дій проти насильства щодо жінок, що має на меті заклик до дій проти дискримінації щодо жінок.

Площа 6 грудня 1989 року в районі Кот-де-Неж/Нотр-Дам-де-Грас у Монреалі була створена як меморіал жертвам різанини. Розташований на розі авеню Деселлес і вулиці Квін Мері Роуд, неподалік від університету, меморіал включає художню інсталяцію Nef pour quatorze reines (Неф для чотирнадцяти королев). Спочатку описаний як меморіал «трагічної події», у 2019 році він був змінений з метою відобразити, що напад був антифеміністичним, і що 14 жінок стали жертвами жорсткого вбивства.

Щороку 6 грудня по всій країні проводяться заходи в пам’ять про вбитих жінок.

Після пам’ятної церемонії з 2014 року на вершині гори Маунт-Роял щорічно встановлюють чотирнадцять прожекторів, які символізують чотирнадцять жертв різанини.

О 17:10, коли почалася атака, зачитується ім’я кожної жертви, і світловий промінь спрямовується вгору в небо (https://bit.ly/3VNTKeV).

Ми всі повинні продовжувати працювати над усуненням безглуздого насильства над жінками – нашими матерями, сестрами, дружинами, партнерами та друзями.  Пам’ятаймо та вшануймо життя не лише 14 жінок, які були жорстоко вбиті в 1989 році в Політехнічній школі в Монреалі, але й усіх жінок, які стали жертвами гендерно зумовленого насильства.

Метою проведення акції «16 днів проти насильства» є привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства щодо жінок, домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків та активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій до проблем насильства в сім’ї та захисту прав жінок.

Це дуже важлива для України міжнародна ініціатива, оскільки рівність чоловіків і жінок безпосередньо впливає на соціальне, економічне та політичне життя країни, є принципово важливим показником для міжнародних партнерів та іміджу України на світовій арені, а також є одним із пріоритетів діяльності Уряду (https://bit.ly/3VO5spV).

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень