25 листопада - Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок і дівчат.

Дата: 25.11.2022 09:44
Кількість переглядів: 152

Сьогодні, 25 листопада, весь світ відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок і дівчат. А також сьогодні розпочинається глобальна кампанія «16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства».

🟧  використовуватиметься помаранчевий колір, який символізує майбутнє, вільне від насильства щодо жінок та дівчаток.

Чому необхідно викорінити насильство щодо жінок?

Насильство щодо жінок і дівчаток є одним з найпоширеніших, важко викорінених і таким, що веде до катастрофічних наслідків порушень прав людини в сучасному світі. А в Україні, під час війни – це жахіття має свої наслідки, і ми сподіваємося, буде покарано усіма національними та міжнародними судами. 

«Цей рік став важким випробуванням для України – перевіркою неймовірної рішучості та стійкості населення. Українські жінки не перестають вражати мене своєю хоробрістю та силою.

Розпочинаючи кампанію «16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства», я хочу віддати шану їм усім і ще раз підкреслити, що ми в Організації Об’єднаних Націй стоїмо на їхньому боці.

У цій війні наша боротьба більш актуальна і важлива ніж будь коли». Деніз Браун, координаторка системи ООН в Україні, координаторка з гуманітарних питань

🟧 Насильство проявляється у фізичній, сексуальній та психологічній формах, включаючи:

  • насильство з боку партнера (побиття, психологічне насильство, зґвалтування у шлюбі, вбивство);
  • сексуальне насильство та домагання (зґвалтування, насильницькі статеві акти, небажані сексуальні аванси, сексуальне насильство над дітьми, примусові шлюби, вуличні домагання, переслідування, кіберпереслідування);
  • торгівлю людьми (рабство, сексуальна експлуатація);
  • операції на жіночих статевих органах;
  • дитячі шлюби.

Нова Конвенція Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок та насильством у сім'ї є найбільш прогресивним міжнародним договором, присвяченим проблематиці цього серйозного порушення прав людини. Конвенція покликана сформувати «нульову терпимість» щодо цієї форми насильства і є найважливішим кроком до того, щоб зробити Європу та інші регіони більш безпечним місцем для життя.

Наріжним каменем Конвенції є попередження насильства, захист його жертв та переслідування тих, хто чинить подібні акти. Конвенція спрямована і на те, щоб вплинути на світогляд окремих людей, закликаючи всіх членів суспільства, особливо чоловіків та хлопчиків, змінити свою модель поведінки. По суті, Конвенція знову закликає до забезпечення більшої рівності між жінками та чоловіками, оскільки насильство щодо жінок випливає з відносин нерівності між жінками та чоловіками у суспільстві та закріплюється в ньому через культуру терпимості до насильства та його ігнорування.

Більшість жінок, які зазнали насильства, відкрито не говорять про пережите ними, тому це є перешкодою на шляху досягнення прогресу в галузі рівності, розвитку та миру, а також забезпечення прав жінок і дівчаток.

«Пандемія погіршила загальну ситуацію та збільшила нерівність в усьому світі. Ми не маємо і не повинні це терпіти. Ми не маємо терпіти учинення насильства над жінками і дівчатами, як виду зброї та тиску під час війни в Україні, чи в Демократичній Республіці Конго. Ми не повинні терпіти порушення прав жінок і насильство над жіночою частиною людства у центральній та латинській Америці. 

Ми переконані, що питання насильства та дискримінації жінок та боротьба за їх права мають бути закріплені в державній політиці кожної країни». Сьюзан Хопгуд, Президентка Інтернаціоналу Освіти

🟧 ООН закликає приєднуватися до відзначення цих 16 днів проти насилля, адже голоси тих, хто пережив насильство, повинні бути почуті. 

🟧Потрібно разом забезпечити підтримку жіночих організацій та активісток. Усі разом повинні діяти, щоб розширити можливості жертв, зменшити та запобігти насильству щодо жінок та дівчаток. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень